Ik ben Jan Louwers, ik heb gewerkt als interieurbouwer en later als calculator en ontwerper in de interieurbouw.

Sinds enkele jaren ben ik bezig met het maken van 3D-animaties.

Met het programma Blender, een open source programma, ben ik begonnen met mijn 1e project Holten's molen.

De molen eerst getekend in Vectorworks, dat is een professioneel 3D tekenprogramma voor de interieurbouw, het tekenen ging goed maar dit programma is niet echt bedoeld voor animaties, dus een andere gezocht en zo kwam ik bij Blender uit.

Eerst zo wat proberen, en daarna op Youtube vele tutorials bekeken en na gemaakt, zo ben je toch bezig en zo leer je het programma gaande weg kennen.

De Vectorworkstekening heb ik geimporteerd in Blender en zo begin je maar wat te experimenteren met het maken van de animatie, kleuren aanbrengen, texturen aanbrengen, en onderwerpen bewegingen laten maken, steeds maar wijzigen en maar wijzigen en details toevoegen.

Je kunt bv de wieken en de bovenas laten draaien door deze 360 gr. de draaien in de y-richting maar dan draait hij maar 1x maal rond, je laat hem dus vele malen 360 gr. draaien maar dat werkt dus op een gegeven moment niet weer, je gaat weer zoeken en komt er dan achter dat je ook motoren kunt maken en dat je die van langzaam naar snel kunt laten lopen en dat je ze ook stop kunt zetten en ook weer kunt starten, je koppelt de bovenas aan de moter en draaien maar, heel "simpel", je koppelt alles wat er aan de bovenas vastzit weer aan de bovenas en het draait zoals het moet.

Voordat je dat een beetje onder de knie hebt ben je alweer een paar weken verder.

Al de bewegingen die je de molen laat maken moet je aangeven in een tijdlijn, die loopt van 0 tot zeg maar 3000, afhankelijk van wat je wilt laten zien, de 1e animatie Deel 01 Molen metselwerk liep tot 6276, dat worden dus 6276 foto's die gerendeerd moeten worden, afhankelijk van de manier van renderen kan het van 3 tot 8 min duren per foto, Deel 01 was ongeveer 3 minuten per foto dat is toch al gauw 314 uur renderen ofwel 13 dagen continu je laptop laten draaien.

Dan hoop je dat alles in 1 keer goed gegaan is maar ik geloof dat ik Deel 01 wel 10 keer opnieuw heb moeten renderen, telkens zie je weer iets wat je niet goed vind, te weinig licht, verkeerde kleur, houtnerf dwars op de balk, ondoorzichtig glas, er draait iets te snel, of je zoomt te langzaam in, zo kom je telkens wel iets tegen wat je aan wilt passen voordat je echt tevreden bent, af en toe taai werk maar als je dan complimenten krijgt van de molenaars mag je trots zijn op wat je gemaakt hebt.