Ten gevolg van de verwoestingen veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog, stimuleerde de Nederlandse regering de emigratie van een deel van de bevolking naar voornamelijk Australië, Brazilië, Canada en Frankrijk. Brazilië was echter het enige land dat grote groepen katholieken wenste toe te laten.

Een groep van ongeveer vijfhonderd Brabantse boeren emigreerde naar Brazilië en vestigde zich op de toenmalige boerderij Ribeirão in de staat São Paulo. Zij stichtten op 14 juli 1948 de coöperatie Cooperativa Agro Pecuária Holambra, waarvan Holambra de samentrekking is van Holland, Amerika en Brazilië (Portugees: Holanda, América e Brasil),

Op 27 oktober 1991 stemde de meerderheid van de bewoners voor autonomie en ontstond de gemeente Holambra. De gemeente kreeg in 1997 het predicaat 'toeristische trekpleister' (Portugees: estância turística) van Embratur (Braziliaans instituut voor toerisme) toebedeeld.

 

De burgemeester van Holambra had in de Nederlandse kolonie Paraná een molen gezien en die wilde hij ook wel een in Holambra.

De bouw van de molen is in november 2006 begonnen, de molen is officieel op 12 juli 2008 geopende.

Op die datum was het ook bijna 60 jaar geleden dat de kolonie werdt gesticht.

 

De molen is een achtkant met een stenen ondertoren van 4 verdiepingen met daarop een achtkante boventoren bestaande uit een meelzolder een steenzolder een luizolder en de kapzolder.

De bovenas is doorboord tbv de zelfzwichting.

Het kruiwerk is voorzien van een ingebouwde kruilier met rondlopende kruiketting.